čtvrtek 9. července 2015

Žitné karobové sušenky

Hezký čtvrtek vám přeji!
Dneska nemám moc náladu psát něco složitého (jakobych snad jindy něco takového psala :D), protože jsem před hodinou přijela z kola a těch 80km mě prostě trochu zmohlo, no :D Ale víc, než stehna nebo zadek mě z toho spíš bolí kolena, což není moc dobré znamení a já doufám, že jsem si s nimi nic neudělala. No, snad se to zase srovná. Každopádně teď nechci kolo aspoŇ týden ani vidět. Radši se budu dusit a potit při HIIT v naší soukromé sauně (mamka tomu říká "pokoj"...ta je vtipná, co? :D). Ale kuš, už přestanu plkat a představím vám jeden receptík, který jsem zkoušela už někdy v zimě, ale řada na něj přišla až teď. 
Jde o výborné karobové sušenky, které výjimečně nechutnaly jenom mě, ale i celé rodince, takže je to dobré mlsání i pro nezdravě se stravující jedince :D
A mimochodem jsou to ty nejlepší domácí sušenky, co jsem kdy upekla! Měkké, sladké, karobové a prostě mňamkové! Ale to můžete posoudit sami :))
Fotka sice nic moc, ale byla už holt tma, no...(a vyfotit je až ráno mě prostě nenapadlo, no...prostě mi to občas kapánek nemyslí :D)


Suroviny:
1 hrnek celozrnné žitné mouky
1/2 hrnku celých ovesných vloček
1 vrchovatá lžíce karobu
1/2 lžičky skořice
1 lžička prášku do pečiva
1 bílek
2 lžíce javorového sirupu (popřípadě nějakého jiného nebo medu)
3 lžíce sušených brusinek
1/2-3/4 hrnku vody


Postup:
V míse smícháme všechny sypké suroviny a brusinky. Přidáme bílek a javorový sirup a promícháme. Nakonec postupně vmícháme vodu podle potřeby, aby vzniklo hustší mazlavé těsto. Plech si vyložíme pečícím papírem. Lžící nabíráme těsto a její spodkem ho pokaždé trochu rozplácneme, aby vznikla taková menší placička.


 Pečeme při 180°C asi 20 minut. Nejlepší jsou ještě teplé s mlékem, kakem nebo čajem :)
A pozor, sněste je nejdéle do třetího dne, protože potom už ztratí tu svou mňamkovost. Nejlepší jsou den po upečení, maximálně dva. Ten třetí už jsou trochu vysušené a už nejsou tak měkké a další den už je to jen jakási ztvrdlá žvejkačka :D Ale samozřejmě naprosto vynikající jsou chvíli po upečení. 


Mamka si nejdříve myslela, že jsou v nich jablka. Nevím proč, ale hrozně jí to připomínalo jablečnou chuť. A i mě se na chvilku zdálo, že tam ty jabka cítím. Možná to bylo tím karobem, protože jsme ho obě dvě měly poprvé. Ale osvědčil se. Samotný do jogurtů a kaší mi moc nechutná, ale na pečení je podle mého fantastický! :)


Tady ještě pár starých foteček, jak jsem si na sušenkách pochutnávala :)

Tohle byl asi tvaroh nebo jogurt se semínky, goji a skořicí a k tomu ovoce a ony výtečné sušenky :)

Svačinka do školy :)

Další, tentokrát slaná snídaně, kterou jsem zakončila sladkým karobovým dezertem :3

A ani odpolední salátek se bez malého zákusku neobešel.

A tady se už sušenky dojídaly. Tuhle snídani si pamatuji naprosto přesně, protože tohle byly poslední sušenky. Takže bylo naprosto jasné, že je musím vyzkoušet i s burákovým máslíčkem. A byla to skvělá volba, protože to ty sušenky pozvedly ještě výš! :))


To byl dnešní receptík. Snad se vám líbil a já už se jdu nudit k televizi a dát voraz kolenům. Fakt doufám, že to přestane, protože při chůzi je to docela nepříjemné. Každopádně zítra bude rest day, protože si ho po tom dnešním výkonu zasloužím. A to, že jsem se odměnila už opravdu mega porcí těstovin se špenátem a sýrem a oříškovou tyčinkou, pomineme.
Mějte se krásně, užívejte léta a upečte si sušenky ;D


4 komentáře:

  1. Ty vypadají fakt moc dobře :) Mít karob, hned bych se do nich pustila :D Asi si ho musím taky koupit :D
    http://fitlucy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, byly mňamózní :D Ono by to šlo klidně i bez něj, i když pak už by to nebyly karobové sušenky :D Ale určitě ho někdy zkus, na pečení je skvělý ;))

      Vymazat
  2. Mnam ,vypadaji krasne !
    Karobnemam,myslis ze by slo pouzit kakao ? :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Jasan, klidně kakao. Ono to stejně po tom upečení chutná docela podobně. Jen když si to dáš třeba do kaše, nebo jogurtu, tak je v tom velkej rozdíl, ale po upečení by to doma skoro ani nepoznali :D

      Vymazat

Moc děkuji za každý váš komentář i návštěvu. Velmi si toho cením :)