Už je čas na vánoční recepty. Začneme
třeba tímto jablečným koláčkem, který úžasně provoní celou kuchyň a
kdybych ho nepekla už v říjnu, byla bych si naprosto jistá, že už Vánoce
jsou. S tímhle koláčkem budete mít vánoče i v červenci :D
Suroviny:
Těsto:
180g hladké mouky
100g rostlinného tuku
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
Jablečná směs:
3 jablka
2 vanilkové cukry
2 lžíce medu
1 lžička skořice
1 lžička perníkového koření
pár kapek citronové šťávy (prostě tam trochu cmrdněte :D)
2 lžíce rumu
1 vanilkový pudink
250ml vody
hrst rozinek
Na ozdobení:
vlašské nebo jiné ořechy (ale vlašské jsou nejlepší :D)
Postup:
Mouku
smícháme s práškem do pečiva a solí a kousky tuku a vypracujeme hladkou
kouličku. I když se vám asi bude zdát, že se to v životě nemůže povést,
nakonec se to povede. Když jsem to zvládla já, tak musí každej :D Těsto
pak dáme asi na 25 minut odpočinout do lednice a mezitím si uděláma
jablečnou směs.
Jablka oloupeme a nastrouháme. Dáme je do
hrnce a přidáme vanilkové cukry, med, skořici a perníkové koření. Jablka
zalijeme po jejich okraj vodou. Zkrátka tak, aby trošku plavaly,
všechno dobře promícháme a dáme na sporák vařit. Po chvíli zahřívání
přidáme citronovou šťávu a rum a zamícháme a necháme společně
probublávat, občas promícháme. Vaříme na nižším plameni.Těsto, které se
nám zatím uleželo vyndáme z ledničky a vymačkáme do olejem vymazané
koláčové formy. Pak propícháme vidličkou, aby nevytvářelo bubliny a
nezkazilo nám tím tvar koláče.
Vanilkový pudink si rozmícháme
ve 250ml vody a vmícháme do vroucích jablek. Potom mícháme do zblbnutí,
dokud nám směs výrazně nezhoustne. Poté přidáme hrstku rozinek
(nemusíte, jestli nechcete, ale mě se tam prostě hodily) a ještě chvíli
mícháme a koukáme se, jak nám směs krásně houstne. Když se vytvoří
takový pudink, nalijeme směs na vymačkané těsto do formy. Asi se vám tam
nebude vejít všechno, mě trošku zbylo, ale on se vždycky najde někdo,
kdo ten zbytek ochotně a s chutí sní, že? :D-
Koláč můžeme
ještě dozdobit oříšky a pak ho pečeme asi při 180-200°C asi tak hodinku.
Ano, peče se dlouho, ale výsledek stojí za to. Ke konci doporučuju
výkon trouby stáhnout.
Možná
se vám zdá, že v jablečné směsi je nějak moc sladidla. Původně tam byla
jen jedna lžíce medu a jen jeden vanilkáč, ale nakonec jsem to množství
zdojnásobila, protože těsto koneckonců sladké není a jestli ten koláč
má někdo doma jíst, tak to prostě sladké být musí. :D Ale samozřejmě,
pokud to nepotřebujete mít sladké, klidně uberte a oslaďte si to podle
svého uvážení. Kdybych ho dělala jen pro sebe, asi bych tam toho dala
mnohem míň, protože mě vážně stačí málo, aby mi něco připadalo sladké.
Jablíčka jsou podle mě sladká dost sama o sobě :D
Takže přeji dobrou chuť :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Moc děkuji za každý váš komentář i návštěvu. Velmi si toho cením :)