Včrera jsem dostala chuť si něco upéct. Upekla bych si nějakou
ovesnou buchtu (mám v plánu jablečný perník), ale k večeři jsme měli
Chilli Con Carne a já si k tomu prostě nechtěla dávat normální chleba. A
tak mě napadlo, že si jeden upeču z ovesných vloček. A tak jsem si ho
upekla a ještě za tepla ho pak ochutnala.
Byl fantastickej!
Měkkoučkej a dokonce se mu udělala i kůrčička, jako u normálního chleba a
trošku mi popraskal. A když popraská, tak je to pravý chleba! :D Takže
jsem měla radost. Moc hezky voněl a i vypadal a dokonce i brácha říkal,
že mu chutná. Dnes si ho dala i mamka a i ona mi ho pochválila.
Tudíž se vám teď taky musím pochlubit s tímto receptem, který je jedoduchý, rychlý a hlavně zdravý!
Tady je moje včerejší véča :)
Tohle
množství vás vyjde na takovou menší šištičku. Je to vlastně taková
ovesná veka. Řekla bych, že vyjde tak na 2-3 porce. Pro někoho možná na
jednu :D
Takhle vypadá :))
Na ovesný chleba/veku budeme potřebovat:
1 hrnek rozemletých vloček
1/2 hrnku celých vloček
1 zarovnanou lžičku jedlé sody
1/2 lžičky soli
1/3 hrnku nějakých semínek (já dala lněná a slunečnicová)
2 vejce
1/3 hrnku vody
Napřed
smícháme všechny sypké suroviny, potom přidáme vajíčka a nakonec i
vodu. Všechno to pořádně promícháme, aby nám vzniklo takové matlavé
tužší těsto. Pokud ho máte příliš řídké, přisypte ještě trochu vloček,
pokud moc husté, přidejte vodu.
Nějaký malý pekáček si jemně vymažeme olejem a z těsta na něm utvoříme šišku.
Tu ještě mírně navlhčíme vodou, aby se chleba příliš nevysušil a dáme péct do trouby asi na 180°C cca na 30 minut.
Já
jsem měla docela strach, aby se mi nespálil, ale jelikož jsem použila
takový speciální plech s úžasným nepřilnavým povrchem, tak jsem se bála
úplně zbytečně.
Ta prasklina je úplně boží! :3
Po
vytáhnutí nechte chviličku na pekáčku chladnout a pak ho přesuňte na
nějaký tác. Já si na to vzala podběrku, ale tu jsem vůbec nepotřebovala.
Chleba šel sundat úplně normálně rukou a dole měl úplně stejnou barvu
jako nahoře, zkrátka žádná spálenina. Měla jsem velkou radost a už jsem
věděla, že bude chutnat dobře. Nepletla jsem se.
Určitě
si ho vyzkoušejte, protože je vážně nenáročný a hrozně dobroučký. Budu
si ho péct určitě hodně často, protože ty celozrnné chleby z obchodů
nejsou zrovna nejlevnější a navíc si nikdy nejsem jistá, jestli
celozrnné opravdu jsou. Proto je lepší si ho upéct doma. Já si zatím
pekla jen dva. Tenhle a pak vynikající Špalďák a musím říct, že oba byli mnohem lepší, než nějaké rádoby celozrnné chleby z obchodu.
Ale
opravdu, zkuste ho :) A pak mi napište, jak vám chutnal. Budu moc ráda.
A nejlepší je chvíli po upečení, když má opravdu křupavou kůrku a
uvnitř je krásně měkký. Vychválila jsem ho asi už dost, takže vám jen
popřeji pěkné sobotní dopoledne a ještě hezčí celý víkend :))
Žádné komentáře:
Okomentovat
Moc děkuji za každý váš komentář i návštěvu. Velmi si toho cením :)