sobota 28. února 2015

Proč jíst čokoládu?


Myslím, že tímto článkem udělám radost nejednomu milovníkovi čokolády. A především sobě, protože já bych bez ní dlouho nepřežila. Čokoláda je pro mě něco vzácného a výjimečného, co si vychutnávám jako nic na světě. Je to něco, co mě vždycky uklidní a dodá mi energii. Pokaždé, když si kousek vezmu, ucítím takovou příjemnou úlevu a čas, jakoby se na chvíli zastavil.
Miluji čokoládu a jíst zdravě pro mě neznamená se jí vzdát. I kdyby mi nabízeli miliony, čokolády bych se nikdy nevzdala.
A neměl by se jí vzdávat nikdo, protože čokoláda je nejenom výborná, ale ta kvalitní hořká také zdravá a kousek denně doporučují i lékaři. Proč? Stačí číst dál a vše se dozvíte :)




Čokoláda je potravina, kterou někteří považují za nezdravou, jiní naopak za léčivou. Pravdu mají obě skupiny. Záleží totiž na kvalitě a spořádaném množství.
Opravdu kvalitní čokoláda má znatelně vonět po kakau. Konzistence by měla být jemná, při lámání vždy křupnout, rozplývat se na jazýčku a hedvábně se lesknout na povrchu.
Kakaovým bobům, ze kterých se vyrábí čokoláda, se říká "potrava bohů".
Čokoláda je světu známa již přes 2400 let. Ve Střední Americe, odkud pochází, se používala jako lék pro oslabené pacienty, při horečce, astmatu, popíjely ji ženy při potížích v těhotenství a při porodu. Pod pojmem čokoláda v tomto případě jde o nápoj, protože v tuhé formě je čokoláda používána až od roku 1847.

Historie čokolády  Foto: Thinkstock


Jestli si chcete čokoládu pořádně vychutnat, pak shánějte pravou čokoládu, kde je sice vyšší cena, ale na rozdíl od levných čokolád vás bude čekat mnohem větší chuťový zážitek a to přesně přece cheme.


Pravá (hořká) čokoláda obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Takováto čokoláda je vyrobena výhradně z kakaového másla bez přidání jiného rostlinného tuku. Obsah kakaové sušiny je nejméně 35 %. Předpokládalo by se, že hořká čokoláda nemá obsahovat žádný cukr, ale taková čokoláda by asi nebyla moc chutná, že? Zvlášť potom nějaká ta 90%.

 

Exituje také čokoláda s ekvivalentem, který se skládá z kakaové hmoty, z kakaového másla, z cukru a přidaného rostlinného tuku. Ekvivalenty jsou náhražky kakaového másla, rostlinné tuky. Kakaové máslo může být nahrazeno 5 % rostlinnými tuky. Musí být vždy uvedeny na obalu a nesmí se upravovat. Minimální obsah sušiny je 35 %.


Napodobeniny čokolády se skládají z kakaové hmoty pouze do 10 %, z levného rostlinného tuku místo kakaového másla a z cukru. Takováto čokoláda, co zdánlivě připomíná čokoládu, se nesmí pod tímto názvem prodávat. Na zboží je často uvedený název pochoutka nebo poleva (nenávidím :D). Používá se např. jako poleva na sušenky a zmrzliny, nicméně i k výrobě levných tabulkových čokolád, figurek apod.


Proč je čokoláda zdravá?
  • Zlepšuje náladu - čokoláda zvyšuje hladinu serotinu v mozku a vzhledem k tomu se po její konzumaci cítíme šťastně a lépe. Vůně čokolády pomáhá duševnímu uvolnění a relaxaci, což může potvrdit stále vzrůstající obliba o čokoládové masáže.
  • Snižuje tlak - lidé, kteří si pravidelně dopřejí malé množství hořké čokolády, mají nižší krevní tlak i hladinu "špatného" cholesterolu v krvi (přišli na to američtí vědci).
  • Pomáhá při hubnutí - pokud si před jídlem dáte kvalitní hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa, vaše chuť na sladké a tučné pokrmy se podstatně sníží (zjistili to dánští odborníci na výživu).
  • Je lepší než líbání - alespoň podle britských vědců, kteří tvrdí, že čokoláda může člověka vzrušit více než líbání. Lidské tělo reaguje na její konzumaci až čtyřnásobně déle než na vášnivý polibek.
  • Chrání před mrtvicí - pravidelná konzumace čokolády snižuje podle výzkumu riziko mrtvice o 22 %.
  • Prodlužuje život - podle některých výzkumů lidé, jež jedí čokoládu, žijí déle až o rok, než ti, kdo se této delikatese "vyhýbá".
  • Zlepšuje fungování mozku - testovaní jedinci po požití šálku hořké čokolády měli lepší výsledky při řešení matematických úloh než ostatní, kteří si tuto lahůdku nedopřáli.
  • Snižuje riziko rakoviny - čokoláda zvyšuje hladinu flavonoidů v krvi a to chrání buňky před narušením volnými radikály.
  • Bojuje proti zubnímu kazu - kakao jež je základní surovina při výrobě čokolády, obsahuje antibakteriální látky a tyto jsou nápomocné při boji proti zubnímu kazu. Neplatí to ale pro sladké mléčné čokolády. 

Čokoláda díky obsahu vitamínu C, E, selenu a antioxidantů pomáhá předcházet poškození buněk způsobené degenerativními onemocněními - srdce, mrtvice, infarkt, rakovina.

V čokoládě najdeme také minerály, vápník, hořčík, draslík, fosfor, sodík, železo, které patří do zásadité směsi používané při překyselení organismu. Dále obsahuje vitamíny B1, B2, B5, B6, PP, E, a vlákninu. Má antidepresivní účinky, ovlivňuje centrální nervový systém, posiluje mozek, povzbuzuje organismus, zlepšuje náladu, snižuje tlak, někdy zmírňuje migrénu, rozšiřuje cévy, má diuretické účinky a funguje i jako afrodiziakum. Oddaluje stárnutí, pomáhá při hubnutí a stresu, posiluje imunitu a nezvyšuje cholesterol. To všechno ale platí pouze pro kvalitní hořkou čokoládu . Už pouhých 10 gramů této kvalitní hořké čokolády denně postačí ochránit před ztrátou paměti. Je to díky obsahu polyfenolů v kakau, které podporují průtok krve do mozku.

Díky teobrominu, fenylethylaminu, flavonoidům obsažených v čokoládě jsme dobře naladěni, máme bystrou mysl a klesá riziko vzniku demence. Teobromin také potlačuje potíže s neustálým pokašláváním.
Antioxidanty v čokoládě naši kůži chrání před poškozením UV zářením. Zamezují kornatění tepen a podporují fungování kardiovaskulárního systému.

Někteří lékaři doporučují čokoládu pacientům trpícím astmatem. Bývá vychvalována pro pozitivní vliv na zrak a ostrost vidění.

 

Vědci vyvracejí názory, že čokoláda způsobuje hyperaktivitu či akné!!!

Ale pozor na domácí mazlíčky! Já sice chápu, že ty zvířecí oči, co po vás pokukují tím svým neuvěřitelně smutným pohledem, který říká: "Dáš mi taky?", někdy může obměkčit i toho největšího tvrďáka, ale čokoládou raději svého mazlíka nekrmte (dobře, s tím si trochu protiřečí ten úvodní obrázek, ale mě se hrozně líbil :D) Odborníci upozorňují, že psi nevytvářejí speciální enzym, který rozkládá teobromin a konzumace čokolády vyvolává u psů nezvladatelnou hyperaktivitu a dokonce jsou popsány případy, kdy konzumace velkého množství čokolády způsobila otravu a zvíře uhynulo.



Ale na čokoládě může vzniknout i závislost. Čokoholici jsou "závisláci" na čokoládě, které dokážou za den sníst až 0,5kg (pche, bych taky zvládla :D) Mezi největší čokoholiky patří podle průzkumu sportovci, osamělé ženy a pracovníci noční směny. Se závislostí na čokoládě jsou spojené i abstinenční příznaky, takže je to v podstatě závislost jako každá jiná. Ale kdo si dá pozor a nebude to s čokoládou přehánět, nemusí se ničeho takového bát.


A co z toho všeho tedy vyplývá? To, co už nejspíš všichni víme. Nejvíce bychom měli jíst hořkou čokoládu, protože je nejzdravější a jak jste si teď přečetli, je pro nás nejvíce prospěšná. Kousek hořké čokolády každý den nám vůbec neuškodí, naopak, každý by si ten jeden kousek měl denně dopřát. Rozhodně se nemusí obávat, že by kvůli tomu snad přibral na váze. Čokoláda je potřebná a v rozumné míře na ní není nic špatného. Čokoláda nám pomáhá myslet, dodává nám energii a spoustu důležitých látek. Navíc je vynikající, tudíž já nevidím nejmenší důvod, proč ji nejíst. Chutná nám, léčí nás, pomáhá nám, když jsme nervózní. Už jen to bohatě stačí k tomu, abychom ji jedli a užívali si ji, protože je to opravdový zázrak. Sláva Španělům a jejich mlsným jazýčkům, že vynalezli tenhle fantastický produkt, který si získal celý svět :)


1 komentář:

  1. Život bez čokolády by pro mě neměl smysl :-D . Vůbec si ho nedokážu představit. Jsem na ní "závislá" :-D . Nejen, že ji miluju, ale také pracuji v čokoládovně, takže je práce s čokoládou moje obživa. Všechny kamarádky mi práci závidí. Obzvlášť, když jim ještě občas přinesu nějaké čokoládové výrobky :-) . Máme vlastní stroj na čokoládu , který jsme si vybrali z Cesk, takže si děláme vše od základu sami a ta práce se nám vyplácí :-) .

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý váš komentář i návštěvu. Velmi si toho cením :)