Pěkné pololetní prázdniny vám přeji!
Máte dneska něco v plánu, nebo to pro vás bude zase jeden nudný pátek?
Já
dnes přidávám svůj historicky první recept na polévku. A z čeho by měla
moje první polévka být, když ne z celeru? Ten mám z kořenové zeleniny
úplně nejradši a když se na mě o Vánocích ve spížce smál takový obr,
musela jsem ho na tenhle recept přece využít. Podle mého se mi docela
povedl. Sice to nevypadá kdovíjak dobře, ale co byste taky chtěli od
rozmixovaného celeru, že jo? :D Asi to nebude úplně ta nejlepší polévka
světa a na internetu určitě najdete mnohem lepší celerové, ale na to, že
to byl můj první pokus si myslím, že to dopadlo docela dobře. Nebo to
alespoň mohlo dopadnout hůř :D Ale potřebovala opravdu hodně okořenit,
protože ať jsem ji solila a pepřila, jak jsem chtěla, pořád byla bez
chuti. Nakonec se mi ale podařilo docílit jakéhosi dochucení a
polívčička byla na světě. Mě chutnala, doma taky říkali něco v tom
smyslu, že je dobrá, takže se s ní přece musím pochlubit i tady na
blogu. Snad se vám recept bude líbit :)
Suroviny:
1 250g celeru
1 zakysaná smetana
2 hrnky horkého mléka
voda na uvaření celeru
sůl
pepř
sušená majoránka
6 bobkových listů
špetka mletého zázvoru
kmín
Postup:
Celer
oškrábeme a očistíme. Nakrájíme na menší kousky (asi jako, když krájíte
brambory), dobře je omyjeme a vložíme do nějakého většího hrnce. Teď si
opravdu nejsem jistá, kolika litrák to byl, ale myslím, že tak 5l
určitě. Celer zalijeme vodou tak, aby byl zcela ponořený a plaval (cca
něco nad polovinu hrnce). Osolíme, přidáme bobkové listy a promícháme.
Přiklopíme pokličkou a celer uvaříme doměkka.
Poté hrnec
odstavíme a vodu z celeru slijeme do jiné nádoby. Vyndáme bobkové listy a
několik kousků celeru (5-8) si dáme někam stranou.
Celer v
hrnci nejprve rozmačkáme (tamtou věcí, kteoru se mačkají brambory na
bramborovou kaši, nemůžu si vzpomenout na název :D), pak přidáme smetanu
a promícháme. Vlijeme jeden hrnek horkého mléka a tyčovým mixérem
umixujeme na hladkou kaši. Teď se ukáže, jestli jste celer uvařili
dostatečně, protože jestli ne, půjde vám to dost blbě :D Takže heslo:
Radši rozvařit, než nedovařit :D
Potom přidáme druhý hrnek mléka a ještě jednou chvíli mixujeme.
Hrnec
se vzniklou celerovou kaší (mimochodem moc dobrou, někdy musím udělat
jen tak :D) postavíme znovu na vařič (samozřejmě ho zapneme :D) a
přilijeme k ní vývar z celeru a dobře to promícháme. Osolíme, opepříme,
přidáme zázvor, 1-2 lžíce kmínu a několik lžic sušenémajoránky. Tou
nešetřete :D
Celer, který jsme si předtím dali stranou nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky.
Pokud se vám zdá moc hustá, můžete naředit trochou horké vody, nebo mlékem.
Polévku necháme alespoň 2 minutky provařovat a pak sejmeme z vařiče.
Podáváme s chlebem, či jiným pečivem, opečenými houstičkami, nebo krutony.
Sice v ní té smetany moc není, ale po smetaně chutnala a navíc ten název lépe zní, když je tam to slůvko: "smetanová".
Přeju dobrou chuť :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Moc děkuji za každý váš komentář i návštěvu. Velmi si toho cením :)