Hezký den vám všem!
Taky
je u vás tak pěkně slunečno? U nás celý den svítí sluníčko, ale bohužel
šílená zima je pořád. Alespoň mě :D Je to skvělá příležitost jak využít
zimní pletenou čepici s kšiltem. Nezmrznou vám uši a zároveň vám
sluníčko nesvítí do očí :D
Myslím,
ža tohle tady už dlouho nebylo, ale mě osobně se ten nápad líbí. Některá
jídla totiž jsou buď to moc jednoduchá a nebo ne až tak zajímavá,
abych sem na ně přidala recept a nebo jsem ho zkrátka zapomněla ( což,
přiznejme si, se stalo ve většině případů :D ), a proto tahle rubrika
vznikla. Abych vám ukázala, jak si tak doma v kuchyni improvizujeme a co
z toho vzniká a také ty pěkné fotky jídla. Protože na jídlo se moc
hezky kouká a byla by škoda se o ně nepodělit :)
Začneme
jedním naprosto primitivním, přesto výborným a zdravým jídlem a to jsou
brambory zapečené s brokolicí a zakysanou smetanou. Jednoduché a vážně
moc dobré. Navíc to můžete obohatit i dalšími surovinam. Třeba kuřecím
masem, nebo šunkou, mlžete přidat hrášek či kukuřici, nebo do toho
zamíchat nastrouhaný sýr. Ale skvěle to chutná i takhle obyčejně. Doma
se na to sice moc netvářili (přece nebudou jíst jenom brokolici s
bramborama, že jo :D), ale mě a mamince to moc chutnalo. My zkrátka máme
takováhle jídla rády :)
Znáte
ten pocit, když uvaříte něco vážně chutného, ale zapomenete na to
recept? Tak přesně tohle je ten případ. Byla jsem na sebe neuvěřitelně
naštvaná, že jsem si ho hned nezapsala, protože tahle omáčka se mi
mimořádně povedla. Myslím, že to byl oběd na 17. listopadu, ale nejsem
si jistá. Každopádně to bylo na nějaký svátek :D A byla to taková
výborná mírně pikantní omáčka s fazolemi, kuřecím masem a oreganem. Byla
krásně hustá a to i bez zahušťování! Doma jsme si jí dali s rýží, ale
určitě by se hodila i k těstovinám, bulguru, nebo kuskusu. Sice si
nepamatuju, co všechno jsem do ní dala, ale určitě to byly červené
fazole ve sladkém chilli nálevu, rajčatová passata, možná i protlak,
potom samozřejmě voda a to kuřecí maso. A spoustu koření a bylinek a
možná je tam i trochu sójové omáčky, protože tu já s oblibou cpu do
všeho :D
Naprosto
přesně si pamatuji, že tyhle tortilly jsem dělala v pondělí o těch
podzimních prázninách :D A naprosto přesně vím, že jich bylo málo a že
ke snídani jsem v ten den měla velikou a pěkně baculatou špaldovou
palačinku s jablkem, banánovým kakaovým krémem a kokosem. Byla dokonalá,
kdyby vás to zajímalo :D Ale těch tortill vážně bylo málo. A navíc
člověka skoro vůbec nezasytily. Já jsem snědla dvě a už za půl hodiny
jsem byla tak prázdná, že jsem si šla úplně klidně zacvičit :D A už po
další půlhodině jsem dostala šílený hlad, takže po cvičení jsem se vrhla
na jídlo, jako kdybych týden nejedla. To byla ale jejich jediná
nevýhoda, jinak byly vynikající. Byly to vlastně takové pizza tortilly,
protože jsou uvnitř pomazané rajčatovým protlakem s česnekem (ať děláme
cokoliv, vždycky do protlaku přidáváme čerstvý prolisovaný česnek) a
plněné šunkou a nějakou zeleninou. Určitě tam byly rajčátka a kukuřice,
možná i paprika a jarní cibulka. Vršek jsem prostě musela posypat kari
kořením a je tady velká pravděpodobnost, že jsem ho dala i dovnitř
tortill. :D
A tady už jsou upečené. Vypadají dobře, ne? :))
A
tady máme další velikánskou mňamku! Brambory zapečené se žlutou cuketou
a sýrvou omáčkou. Ta byla tak dobrá, že jsem si na ní musela napsat
recept, protože se hodí na zapékání různých jídel. Kdybyste chtěli
vědět, jak jsem tohle jídlo dělala, tak jednoduše brambory nakrájíte na
plátky a dáte je předvařit, abych trochu změkly. Cuketu nastrouháte a
ochutíte. Plech si trochu vymažte olejem a na dno dejte vrstvu brambor.
Potom přijde na řadu vrstva cukety, potom znovu brambory a navrch zase
cuketa. Nakonec vršek buďto posypejte sýrem, nebo rozkvedlaným vajíčkem
se smetanou a nebo si počkejte na recept na tu mou :))
Po
nakrojení to krásně drželo tvar a dokonce to i hezky vypadalo na
talíři. A nejlepší je, že to můžete jíst i za studena. I to jsem
vyzkoušela a moc mi to chutnalo. Takže si to klidně můžete zabalit do
krabičky na oběd a vyrazit na cesty :)
Jedno
z dalších povedených jídel. Sice to bylo trošku mastnější, ale to bylo
hlavně kvůli tomu mletému masu. Jinak to chutnalo úžasně. Minimálně mě
jo :D Jenže jelikož ostatním cizrna moc nejede, asi jsem se jim tímhle
obědem moc nezavděčila. Ale mě to chutnalo a to je nejdůležitější :D Je
to tedy cizrna se spoustou zeleninky a mletým masem. Když jsem to
okoštovala, pořád mi tam ale něco chybělo, a tak jsem nenápadně (když se
mamča nedívala) přidala asi 2 lžíce plnotučné hořčice. A hle, to bylo
ono :D Hned mi to chutnalo víc :D Sice jsem to tímhle krokem ještě víc
znezdravila, ale ten trošek hořčice nikoho nezabije. Navíc, když to tak
dobře ochutila. Takže pomud jste ještě nezkoušeli cizrnu s mletým masem,
tak doporučuju. Opět si to můžete připravit na různé způsoby s čím se
vám zachce :)
Pizzaaaaaa! Tedy měla
to být pizza. A dokonce to tak i vypadalo. Jenže po ukrojení a snaze
přendat to na talíř se to ceé rozpadlo a vzniknul z toho takový trhanec.
To ovšem neznamená, že to nebylo dobré. Bylo a moc. Je to totiž pizza z
brambor. Vlastně takový bramborák s pořádnou oblohou :D Ale já vím,
proč to nedrželo pohromadě. Protože v těstě nebyla vajíčka. Ale to
nebyla vina mojí sklerotické palice (vjýjimečně). Vajíčka prostě došly,
takže jsme je tam logicky ani nemohli dát :D Ale jinak je to podlě mě
vážně úžasné jídlo, takže určitě vyzkoušejte a nezapomeňte k těm
bramborám přidat vejce :D
Tady byla ještě jedna maličká :))
A tady jsou obě fešandy spolu.
Tohle
byly slané listové záviny. Můj nápad samozřejmě :D A povedly se. Jsou
plněné směsí zeleniny, vajíčka a storuhaného sýru, takže si dovedete
představit, že po upečení to chutnalo báječně s tím roztékajícím se
sýrem. Mňam! Moc jsem si na tom pochutnala a navíc to bylo i celkem
syté. Pokud budete něco podobného zkoušet, tak doporučuju záviny ještě
potřít vajíčkem, aby byly navrchu hezky křupavé a chytly tu správnou
zlatavou barvičku.
A tady jeden z nich vidíte, jak hezky vypadal uvnitř po nakrojení :)
A
tady jedna obrovitásnká mňamka, která je tentokrát z hlavy mé maminky.
Gnocchi zapečené s celerovými nudličkami, cibulí, kuřecím masem a
houbami. Vážně naprosto úžasná kombinace. Doteď si pamatuju, jak jsem
ještě po třech hodinách po večeři měla narvané břicho téhle dobroty.
Ještě záběr zblízka, abych vás nalákala :D
Kuřecí
rolky plněné cherry rajčátky a mozarellou, posypané tymiánem. Naprosto
výborné jídlo. Samozřejmě opět můžete plnit čím se vám zachce, ale my
doma máme nejraději tuhle verzi. A pořádná dávka tymiánu nikdy nesmí
chybět.
Sýr nám sice "maličko" vytekl, ale nevadí :D Dobré to bylo i tak.
Téda,
tohle vypadá dost dobře, nemyslíte? A taky to moc dobré bylo. Ve
výsledku zapečená rýže se zeleninkou. Na pánev jsem hodila na měsíčky
nakrájenou cibuli, celer, mrkev, petržel, papriku, hrášek a kukuřici a
po změknutí to poto pořádně zakápla Salsa omáčkou. Takže zeleninka měla
sladko-pálivou chuť. Přesně, jak to mám nejradši. Přiznám se, že jsem
měla chuť tu zeleninu sníst jen tak samotnou, ale nakonec jsem se teda
přemohla a smíchala ji s tou rýží. předtím jsem to ale musela vyfotit,
uznejte :D
Tady už máme smícháno a připraveno strčit do trouby a zapéct :))
Další
moc povedený recept. Čínské nudle se zeleninkou (zase klasika: cibule,
celer, mrkev, petržel, paprika, kukuřice, tentokrát i rajčata) s sójovým
masíčkem, mňam! A i do tohoto jídla jsem přidala svou oblíbenou Salsu
(no co, už bylo nutné ji spotřebovat :D), proto to má tak pěknou
barvičku. Překvapivě to všem doma moc chutnalo a to i přesto, že nejsou
zrovna fandové sójového masa, ale opravdu to zmizelo celkem rychle. I já
si na tom skvěle smlsla a zase se přežrala.
Sójové kostky jsem uvařila ve vodě se zeleninovými bujony a trochou
sójové omáčky (říkám, že ji cpu všude :D) a díky tomu chutnaly vážně
parádně. V té samé vodě jsou vařené i nudle, aby se ten vývárek využil a
aby se ty chutě hezky propojily :)
Miluju
těstoviny s tuňákem! Tohle byl zrovna takový teplý těstovinový salát,
mimořádně dobrý. Abychom využili ten olej z tuňáka, tak jsem ho odlily
do pánvičky a orestovaly na něm všechnu tu zeleninku (papriky, rajčata,
kukuřice, sušená rajčata, pórek) a potom přidaly i ten tuňák. Nakonec už
stačilo to jen smíchat s vrtulkami a skvělé jídlo bylo na světě. Na
talíři ještě zasypat pořádnou dávkou sýru a už jsem byla v rauši :D
Nechtějte vědět, kolik jsem toho do sebe zase nacpala :D
Tak.
To jsou myslím všechny fotky, co jsem v počítači našla, takže teď tu
tuhle rubriku asi zase dlouho neuvidíte, protože se přiznám, že takhle
ta jídla už moc nefotím (možná i proto, že jsem skoro úplně přestala
vařit...). Doufám, že se vám dnešní střípky líbily a užili jste si je a
třeba vás inspirovaly k ukuchtění nějaké dobroty.
Mějte se krásně!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Moc děkuji za každý váš komentář i návštěvu. Velmi si toho cením :)