Všichni se hodně zajímáme o to, co jíme. Dbáme na to, abychom měli
vyrovnaný příjem živin a aby naše strava byla pestrá a pro nás
zajímavá, zábavná a hlavně chutná. Ale jak je to s pitím? Klademe i na
to takový důraz? Všichni nejspíš nejvíce pijeme vodu. Občas si dáme kávu
nebo čaj, ale jinak? Já osobně vlastně skoro nic jiného nepiji, ale to
možná dělám chybu. Dnes bych vám ráda představila 20 údajně
nejzdravějších nápojů světa. Každý je něčím prospěšný a já vám teď
popíšu, čím.
Mléko -
Mléko je prá jednou z nejkomplexnějších a nejzdravějších potravin
vůbec. Obsahuje tuky jako zdroj energie, minerály, které jsou důležité
pro kosti a zuby (všichni známe například vápníček, že :D), dále
vitamíny, enzymy, bílkoviny a další látky s protirakovinnými,
antisklerotickými a imonustimulačními vlastnostmi. Lidé, kteří pijí
pravidelně nízkotučné mléko, prý mají nižší riziko kardiovaskulárních
problémů.
Tak co? Pijete hodně mléka? Já ho moc nepiju, spíše
ho jím. Ano, samozřejmě v kašičkách. Ale i to se počítá. Každopádně ho
svému tělu dopřávám docela často (kaše mám tak 5x týdně). A co vy?
Zelený čaj -
Zelený čaj je jednou z nejzákladnějších složek každé diety. Zelený čaj
ale obsahuje i polyfenoly, které brání růstu nádorových buněk, ale i
zubnímu kazu. Také upravuje krevní tlak, odbourává cholesterol a brání
kornatění tepen. Obsahuje i kofein, který podporuje činnost centrální
nervové soustavy. Vitamín E zpomaluje degeneraci buněk a fluor brání
vzniku zubního kazu a kamene.
Zelený čaj jsem dřív pila
opravdu hodně. Hlavně ve svých hubnoucích začátcích, nebo jak to nazvat.
Přečetla jsem si, že je dobrý na hubnutí a nějaký čas jsem si dávala
dobrý pozor, abyh ho pila každý den. Klidně i konvičku denně, ale jestli
mi to v hubnutí pomohlo, to opravdu netuším. Ale i kdyby ne, tak zelený
čaj je můj nejoblíbenější. Moc mi chutná a i když ho už nepiji tak
často, jako dřív, pořád si ho občas ráda dám. Nepomáhá přece jen při
hubnutí. Je prospěšný i v jiných směrech, jak jste si právě přečetli.
Takže zelený čaj bumbejte, je výborný J
Červené víno -
Víno je prý mlékem starců. Prodlužuje mladost, přinejmenším snižuje
riziko Alzheimerovy choroby, riziko demence a dalších podobných chorob
pozdního věku.Také preventivně působí proti kardiovaskulárním
onemocněním. Jeho účinek se uvádí i proti ateroskleróze a je spojováo i s
požadavky na štíhlou linii, protože brání ukládání tuků v těle.
Tak
proto mamka v poslední době tak zhubla :D Ne, opravdu jsem nevěděla, že
víno napomáhá hubnutí a docela mě to překvapilo. Mám zafixováno, že
alkohol a hubnutí prostě nejdou dohromady. Ale není to fajn se něco
takového dozvědět? Kdyby mi bylo 18 a chutnalo by mi červené víno, tak
bych si občas nějakou tu sklenku dala. Je to zajímavé zjištění, takže
pokud se kvůli vaší snaze shodit pár kilo vyhýbáte alkoholu, můžete
trochu popustit uzdu a užít si třeba 2x týdně večer se sklenkou vínečka.
Třeba pak to hubnutí půjde trochu líp J
Granátová jablka -
V pitném stavu si je u nás asi moc neužijeme, pokud nemáme nervy na to z
nich složitě vymačkávat šťávu, ale při návštěvě jakékoliv jižní země
(např. Bulharska) se ke granátovým jablků v podobě džusu dostaneme
celkem snadno. Kromě vody obsahují sodík, draslík, vitamíny C,B,A a
ještě spoustu dalších. Z toho se usuzuje, že mají i antioxidační účinky.
Přinejmenším jsou ale dobrou prevencí proti nádorovými onemocněními.
Granátové
jablko jsem ochutnala jen jednou v životě a teď už si ani nějak
nevybavím, jak chutnalo. Ale vím, že mi chutnalo :D Šťávu z nich jsem
nikdy neochutnala, a nebo o tom alespoň nevím. Tenhle nápoj asi moc
často pít nebudu :D
Rakytník -
Šťáva z rakytníku pomáhá věřícím odstraňovat únavu a posiluje imunitu.
Zlapšuje zrak i bordel v žaludku a má prý až 10x více vitaminu C než
citrusy. Je to skvělý antioxidant, obsahuje také vitamín B, kyselinu
listovou, železo, hořčík a mangan. Čaj, který se z něho vyrábí se
používá při zažívacích problémech.
O Rakytníku jsem toho už
hodně slyšela, ale nikdy jsem ho nepila. A neměla jsem asi ani čaj, ale
nejspíš se pokudím si ho někde sehnat. Když ne samotný Rakytník, tak
alespoň ten čaj.
Brusinková šťáva -
Brusinky všichni známe a některé jejich účinky nám jsou určitě známé.
Patří mezi antiseptické plody, které užívali naši předci už ve
starověku. Babičky brusinky používaly například při zánětech a infekcích
močových cest. Dodnes se brusinkový čaj používá jako prevence proti
zánětům močového měchýře a ledvin. Jinými slovy je to přírodní citlivé
antiseptikum. Jsou ale skvělé i ke svíčkové (to jistě všichni dobře víme
:D). Obsahují velké množství vitaminu C a K a 3-omega mastných kyselin.
Některé babičky je používali v případě průjmových onemocněních, chřipce
a něco nachlazení.
Brusinky jsou skvělé. Já je miluji, ale
šťávu z nich nepiji. Párkrát jsem měla brusinkový džus, ale ten byl tak
nechutně sladký, že se nedal vůbec pít :D Ale rozhodně souhlasím s tím,
že ke svíčkové se hodí úžasně. A k ovesné kašičce taky. I k jogurtu a
tvarohu. A do musli. A do buchet. Mě se prostě hodí úplně do všeho. Když
už je nepiju, tak je aspoň hodně jím :D
Kokosové mléko -
Tento nápoj nemá žádné nadbytečné kalorie, zato obsahuje velké množství
minerálních látek a stopových prvků. Na organismus má velmi očistné
účinky a zbavuje tělo odpadních látek.
Zní to dobře, co? Tak
proč jsem si ho do háje ještě nekoupila??? :D Na jiných bozích ho vidím
docela často a už se cítím trošku jako outsider, že jsem ho ještě
nezkusila :D
Kakao - Kdo
tvrdí, že v dětství kakao nepil, nebo snad neměl rád, tak lže! :D To
prostě není možné, alespoň u normálního člověka. Ať už to ale u každého z
vás bylo s kakaem a jeho pitím jakkoliv, tak i to patří mezi 20
nejzdravějších nápojů. Obsahuje totiž flavoidy, které mají příznivý
účinek na kardiovaskulární systém. Dodávají vlhkost a svěžest pokožce,
což myslím hlavně dámy uvítají. Samozřejmě to ale neznamená, že si
okamžitě poběžíte koupit nějaké přeslazené kakako a každý den ho poctivě
bumbat. Je třeba udělat správný výběr a kupovat s menším obsahem cukru a
nebo rovnou neslazené (třeba holandské). To si můžete trochu dosladit
doma třtinovým cukrem, nebo medem a to je určitě mnohem zdravější J
Pivo -
No jo, pivíčko. Česko se může pyšnit výrobou piva, protože v tomhle
jsme vážně odborníci. A když se to s ním nepřehání, je dokonce zdravé :D
České pivo má totiž tu vlastnost, že zvyšuje hustotu kostí a tudíž díky
němu bojujeme například s aterosklerózou. Chmel chrání tělo před
rakovinným bujením, snižuje prý i rizika demence, srdečně-cévních
nemocí, infarktu a pomáhá vyrovnanému srdečnímu tlaku.
Lhala
bych, kdybych napsala, že si pivo občas nedám. Chutná mi a jak jste si
právě přečetli, je to docela zdravý nápoj, takže proč ne? J
Voda -
Voda je skvělý nápoj. Voda je hasební přípravek, voda je základní
element, voda je lék…Voda nám pomáhá omýt tělo zvenku i zevnitř. Pomáhá
při problémech s játry, močovými cestami, při překyselení žaludu.
Podporuje krevní oběh, vyrovnává krevní tlak a prý zlepšuje i paměť.
Voda nás zbavuje chorob a bolesti, mindráků i neřestí, zápalů i špíny,
očišťuje a chladí. Má pozitivní účinky na hladinu cukru v krvi,
likviduje tuky. Pijeme, když nás bolí hlava, pijeme, když trpíme na
různé zápaly, pijeme, když si chceme prodloužit život ne o roky, ale o
desítky let. Vodu bychom měli pít denně alespoň 2l, ale to snad všichni
víme.
Já jí piju pořád. Vážně pořád. Voda je takový ten můj
nápoj na žízeň a kromě ranní kávy a občasného odpoledního čaje v
podstatě nepiji skoro nic jiného.
Kefír -
Kefír je mléčny produkt, který možná ne každý akceptuje, ale je
nápojem, který nám udělá nekompromisní pořádek v trávicím
traktu.Likviduje tu všechno, co se přemnožilo a roztahuje se na úkor
našeho zdraví: Kvasinky, bakterie, viry a dále stimuluje náš trávicí
trakt. Mléčné výrobky obecně nám pomáhajírozkládat těžko stravitelné
látky, brání shromažďování nestrávené stravy a kefír umí nadto ještě
stimulovat imunitní systém a jsou popsány jeho pozitivní účinky při
zácpách, žlučníkových příhodách, problémech s játry, ale i s ekzémy a
dalšími kožními i nemocemi a infekcemi.
Kefír mám ráda, ale už
jsem ho strašně dlouho neměla. Skoro ani nevím, jak chutná. Docela bych
chtěla si ho po dlouhé době zase chtěla dát.
Černý čaj -
Je skvělý na krevní oběh, chrání nás proti vzniku usazenin a významně
snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Černý čaj podobně jako kofein v
černé kávě povzbuzuje krevní oběh, jenže na rozdíl od kofeinu má na
starosti tuto činnost tein, který povzbuzuje mozkovou činnost, jen bez
zbytečného zatížení srdce a cév. Obsahuje vitamin B1, který povzbuzuje
nervový systém a vitamin P, který pomáhá při hromadění vitaminů C v
těle. V černém čaji jsou obsaženy i další sotpové prvky a minerály,
fluor, draslík a dalšá látky. Voní proto, že obsahuje i éterické oleje. I
ty společně s dalšími látkami v černém čaji působí na naši nervovou
soustavu.
Černý čaj je hned po zeleném můj nejoblíbenější.
Jenže už ho moc nepiji, protože když ho vypijete moc, tak si pár dní
nedojdete na záchod :D
Mrkvová šťáva -
Mrkvička je zdravá, posiluje imunitní systém a lépe se po ní vidí.
Obsahuje betakaroten a vitamin A. Mrkev je jednoznačně pozitivní
rostlina, která může člověku pomoci třeba proti infekcím, vředům, otokům
a poruchám tlustého střeva.
K tomu ani není co dodat. Prostě mrkvová šťáva je fantastická. Jak na chuť, tak i na náš organismus.
Jablečný ocet -
Je sice málo rozšířený a ještě míň oblíbený, ale pomáhá proti stresu,
nadváze a také dalším libůstkám lidí. Je vyráběný obyčejným kvašením
čerstvých jablek. Poporuje spalování tuků v organismu a také činnost
střev. Je bohatý na minerály a mí nízký obsah cukru, ale i vitaminů.
Může pomoci například při průjmových onemocněních, ale i zubnímu kazu,
protože působí jako přírodní antiseptikum.
Hups, tak ten jsem ještě nepila. I když možná ano, ale nevzpomínám si. :D
Rajčatová šťáva -
Rajská jablíčka obsahují lypokén a ten na oplátku v lidském těle působí
proti epidemii moderní doby - ultrafialovému záření. Snižuje též riziko
rakoviny prostaty a rakoviny prsu. Rajčátka jsou zdravá i proto, že
obsahují vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu.
Zatím
jsem pila jenom račatová džus, ale to se nedalo :D Nevím, co to bylo za
značku, ale nechutnalo mi to. Ale domácí rajčatovou šťávu bych si někdy
mohla udělat. Rajčata jsou jedna z mála potravin, které máme doma pořád.
Červená řepa -
Obsahuje minerály jako hořčík a měď, podporuje vylučování cholesterolu a
odpadních látek z organismu, má tedy očistné účinky a pomáhá proti
chudokrevnosti. Byla prý používána i pro zlepšení vizuálních vlastností
děvčat, protože podporuje lesk a pružnost vlasů i pokožky.
Červenou
řepu mám ráda, ale jako jídlo. V tekutém stavu jsem jí ještě neměla,
ale asi v tom nebude moc velký rozdíl. Prostě řepa, zdravá a chutná
řepa. J
Pomerančový džus - Pomerančová a obecně jakákoliv citrusová šťáva je prevencí proti nachlazení. A hlavně je hrozně dobrá, ne?
Zázvorová voda -
Obsahuje betakaroten a prvky jako železo, vápník, hořčík, zinek a
další. Zázvorová voda prý pomáhá nejistým cestovatelům proti nevolnosti
(to by se hodilo třeba mně :D), ale i alergiím, astmatu a migréně.
Tak
tu jsem stoprocentně ještě nepila. Maximálně tak zázvorový čaj, ale že
bych pila studenou zázvorovou vodu? To si nějak nedovedu představit. :D
Pili jste to někdo? A jak to chutná?
Káva -
Je to jedna z nejdiskutovanějších a přitom tak rozšířených českých
pochutin. Kofein má nesporně i svoje pozitivní účinky. Působí například
proti zužování cév a vzniku trombocytů. Káva působí i proti zápachu z
úst, což se vždycky hodí. :D
O prázdninách jsem si jedno ráno
dala překapávanéo turka a od té doby ho musím pít každý den. Hrozně mi
chutná. Jenom tak, bez mléke a cukru. Prostě černá kávačika ke snídani a
hned je mi líp. J
Kvas -
Tento nápoj u nás na rozdíl třeba od Slovenska téměř vůbec neznáme. A
přitom obsahuje řadu minerálních látek, vlákniny a vitaminů. Podporuje
střevní mikroflóru a působí i na pokožku.
O tomhle slyším úplně poprvé v životě. Máte s tím někdo nějakou zkušenost?
To
byl dnešní článek. Doufám, že jsou tam všechny a na žádný jsem
nezapomněla. Snad jste se dozvěděli nějaké nové informace a v něčem vám
to pomohlo. Třeba se teď vaše pitní menu, nebo jak to nazvat, trochu
rozšíří a nějaký z těchto nápojů si občas dáte. Jen vám to prospěje. I
já asi udělám malé změny a některé z nich vyzkouším.
Informace jsem čerpala ze strakonického deníku.
No, vlastně jsem to skoro celé opsala, jen jsem občas vyměnila nějaké
to slovo a přidala si třeba něco svého :D Autor tam buď není napsaný a
nebo jsem ho odstřihla, to bohužel nevím. :D Takže kdyby si tohle
náhodou přečetl, tak se omlouvám za to, že tady není uvedené jeho jméno.
Tak se přiznejte. Co jste věděli a nevěděli? A které z těchto všech nápojů pijete a kterým se naopak vyhýbáte?
Žádné komentáře:
Okomentovat
Moc děkuji za každý váš komentář i návštěvu. Velmi si toho cením :)