sobota 28. února 2015

20 (prý) nejzdravějších nápojů na světě


Všichni se hodně zajímáme o to, co jíme. Dbáme na to, abychom měli vyrovnaný příjem živin a aby naše strava byla pestrá a pro nás zajímavá, zábavná a hlavně chutná. Ale jak je to s pitím? Klademe i na to takový důraz? Všichni nejspíš nejvíce pijeme vodu. Občas si dáme kávu nebo čaj, ale jinak? Já osobně vlastně skoro nic jiného nepiji, ale to možná dělám chybu. Dnes bych vám ráda představila 20 údajně nejzdravějších nápojů světa. Každý je něčím prospěšný a já vám teď popíšu, čím.



Mléko - Mléko je prá jednou z nejkomplexnějších a nejzdravějších potravin vůbec. Obsahuje tuky jako zdroj energie, minerály, které jsou důležité pro kosti a zuby (všichni známe například vápníček, že :D), dále vitamíny, enzymy, bílkoviny a další látky s protirakovinnými, antisklerotickými a imonustimulačními vlastnostmi. Lidé, kteří pijí pravidelně nízkotučné mléko, prý mají nižší riziko kardiovaskulárních problémů.
Tak co? Pijete hodně mléka? Já ho moc nepiju, spíše ho jím. Ano, samozřejmě v kašičkách. Ale i to se počítá. Každopádně ho svému tělu dopřávám docela často (kaše mám tak 5x týdně). A co vy?

Zelený čaj - Zelený čaj je jednou z nejzákladnějších složek každé diety. Zelený čaj ale obsahuje i polyfenoly, které brání růstu nádorových buněk, ale i zubnímu kazu. Také upravuje krevní tlak, odbourává cholesterol a brání kornatění tepen. Obsahuje i kofein, který podporuje činnost centrální nervové soustavy. Vitamín E zpomaluje degeneraci buněk a fluor brání vzniku zubního kazu a kamene.
Zelený čaj jsem dřív pila opravdu hodně. Hlavně ve svých hubnoucích začátcích, nebo jak to nazvat. Přečetla jsem si, že je dobrý na hubnutí a nějaký čas jsem si dávala dobrý pozor, abyh ho pila každý den. Klidně i konvičku denně, ale jestli mi to v hubnutí pomohlo, to opravdu netuším. Ale i kdyby ne, tak zelený čaj je můj nejoblíbenější. Moc mi chutná a i když ho už nepiji tak často, jako dřív, pořád si ho občas ráda dám. Nepomáhá přece jen při hubnutí. Je prospěšný i v jiných směrech, jak jste si právě přečetli. Takže zelený čaj bumbejte, je výborný J

Červené víno - Víno je prý mlékem starců. Prodlužuje mladost, přinejmenším snižuje riziko Alzheimerovy choroby, riziko demence a dalších podobných chorob pozdního věku.Také preventivně působí proti kardiovaskulárním onemocněním. Jeho účinek se uvádí i proti ateroskleróze a je spojováo i s požadavky na štíhlou linii, protože brání ukládání tuků v těle.
Tak proto mamka v poslední době tak zhubla :D Ne, opravdu jsem nevěděla, že víno napomáhá hubnutí a docela mě to překvapilo. Mám zafixováno, že alkohol a hubnutí prostě nejdou dohromady. Ale není to fajn se něco takového dozvědět? Kdyby mi bylo 18 a chutnalo by mi červené víno, tak bych si občas nějakou tu sklenku dala. Je to zajímavé zjištění, takže pokud se kvůli vaší snaze shodit pár kilo vyhýbáte alkoholu, můžete trochu popustit uzdu a užít si třeba 2x týdně večer se sklenkou vínečka. Třeba pak to hubnutí půjde trochu líp J

Granátová jablka - V pitném stavu si je u nás asi moc neužijeme, pokud nemáme nervy na to z nich složitě vymačkávat šťávu, ale při návštěvě jakékoliv jižní země (např. Bulharska) se ke granátovým jablků v podobě džusu dostaneme celkem snadno. Kromě vody obsahují sodík, draslík, vitamíny C,B,A a ještě spoustu dalších. Z toho se usuzuje, že mají i antioxidační účinky. Přinejmenším jsou ale dobrou prevencí proti nádorovými onemocněními.
Granátové jablko jsem ochutnala jen jednou v životě a teď už si ani nějak nevybavím, jak chutnalo. Ale vím, že mi chutnalo :D Šťávu z nich jsem nikdy neochutnala, a nebo o tom alespoň nevím. Tenhle nápoj asi moc často pít nebudu :D

Rakytník - Šťáva z rakytníku pomáhá věřícím odstraňovat únavu a posiluje imunitu. Zlapšuje zrak i bordel v žaludku a má prý až 10x více vitaminu C než citrusy. Je to skvělý antioxidant, obsahuje také vitamín B, kyselinu listovou, železo, hořčík a mangan. Čaj, který se z něho vyrábí se používá při zažívacích problémech.
O Rakytníku jsem toho už hodně slyšela, ale nikdy jsem ho nepila. A neměla jsem asi ani čaj, ale nejspíš se pokudím si ho někde sehnat. Když ne samotný Rakytník, tak alespoň ten čaj.

Brusinková šťáva - Brusinky všichni známe a některé jejich účinky nám jsou určitě známé. Patří mezi antiseptické plody, které užívali naši předci už ve starověku. Babičky brusinky používaly například při zánětech a infekcích močových cest. Dodnes se brusinkový čaj používá jako prevence proti zánětům močového měchýře a ledvin. Jinými slovy je to přírodní citlivé antiseptikum. Jsou ale skvělé i ke svíčkové (to jistě všichni dobře víme :D). Obsahují velké množství vitaminu C a K a 3-omega mastných kyselin. Některé babičky je používali v případě průjmových onemocněních, chřipce a něco nachlazení.
Brusinky jsou skvělé. Já je miluji, ale šťávu z nich nepiji. Párkrát jsem měla brusinkový džus, ale ten byl tak nechutně sladký, že se nedal vůbec pít :D Ale rozhodně souhlasím s tím, že ke svíčkové se hodí úžasně. A k ovesné kašičce taky. I k jogurtu a tvarohu. A do musli. A do buchet. Mě se prostě hodí úplně do všeho. Když už je nepiju, tak je aspoň hodně jím :D

Kokosové mléko - Tento nápoj nemá žádné nadbytečné kalorie, zato obsahuje velké množství minerálních látek a stopových prvků. Na organismus má velmi očistné účinky a zbavuje tělo odpadních látek.
Zní to dobře, co? Tak proč jsem si ho do háje ještě nekoupila??? :D Na jiných bozích ho vidím docela často a už se cítím trošku jako outsider, že jsem ho ještě nezkusila :D

Kakao - Kdo tvrdí, že v dětství kakao nepil, nebo snad neměl rád, tak lže! :D To prostě není možné, alespoň u normálního člověka. Ať už to ale u každého z vás bylo s kakaem a jeho pitím jakkoliv, tak i to patří mezi 20 nejzdravějších nápojů. Obsahuje totiž flavoidy, které mají příznivý účinek na kardiovaskulární systém. Dodávají vlhkost a svěžest pokožce, což myslím hlavně dámy uvítají. Samozřejmě to ale neznamená, že si okamžitě poběžíte koupit nějaké přeslazené kakako a každý den ho poctivě bumbat. Je třeba udělat správný výběr a kupovat s menším obsahem cukru a nebo rovnou neslazené (třeba holandské). To si můžete trochu dosladit doma třtinovým cukrem, nebo medem a to je určitě mnohem zdravější J

Pivo - No jo, pivíčko. Česko se může pyšnit výrobou piva, protože v tomhle jsme vážně odborníci. A když se to s ním nepřehání, je dokonce zdravé :D České pivo má totiž tu vlastnost, že zvyšuje hustotu kostí a tudíž díky němu bojujeme například s aterosklerózou. Chmel chrání tělo před rakovinným bujením, snižuje prý i rizika demence, srdečně-cévních nemocí, infarktu a pomáhá vyrovnanému srdečnímu tlaku.
Lhala bych, kdybych napsala, že si pivo občas nedám. Chutná mi a jak jste si právě přečetli, je to docela zdravý nápoj, takže proč ne? J

Voda - Voda je skvělý nápoj. Voda je hasební přípravek, voda je základní element, voda je lék…Voda nám pomáhá omýt tělo zvenku i zevnitř. Pomáhá při problémech s játry, močovými cestami, při překyselení žaludu. Podporuje krevní oběh, vyrovnává krevní tlak a prý zlepšuje i paměť. Voda nás zbavuje chorob a bolesti, mindráků i neřestí, zápalů i špíny, očišťuje a chladí. Má pozitivní účinky na hladinu cukru v krvi, likviduje tuky. Pijeme, když nás bolí hlava, pijeme, když trpíme na různé zápaly, pijeme, když si chceme prodloužit život ne o roky, ale o desítky let. Vodu bychom měli pít denně alespoň 2l, ale to snad všichni víme.
Já jí piju pořád. Vážně pořád. Voda je takový ten můj nápoj na žízeň a kromě ranní kávy a občasného odpoledního čaje v podstatě nepiji skoro nic jiného.

Kefír - Kefír je mléčny produkt, který možná ne každý akceptuje, ale je nápojem, který nám udělá nekompromisní pořádek v trávicím traktu.Likviduje tu všechno, co se přemnožilo a roztahuje se na úkor našeho zdraví: Kvasinky, bakterie, viry a dále stimuluje náš trávicí trakt. Mléčné výrobky obecně nám pomáhajírozkládat těžko stravitelné látky, brání shromažďování nestrávené stravy a kefír umí nadto ještě stimulovat imunitní systém a jsou popsány jeho pozitivní účinky při zácpách, žlučníkových příhodách, problémech s játry, ale i s ekzémy a dalšími kožními i nemocemi a infekcemi.
Kefír mám ráda, ale už jsem ho strašně dlouho neměla. Skoro ani nevím, jak chutná. Docela bych chtěla si ho po dlouhé době zase chtěla dát.

Černý čaj - Je skvělý na krevní oběh, chrání nás proti vzniku usazenin a významně snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Černý čaj podobně jako kofein v černé kávě povzbuzuje krevní oběh, jenže na rozdíl od kofeinu má na starosti tuto činnost tein, který povzbuzuje mozkovou činnost, jen bez zbytečného zatížení srdce a cév. Obsahuje vitamin B1, který povzbuzuje nervový systém a vitamin P, který pomáhá při hromadění vitaminů C v těle. V černém čaji jsou obsaženy i další sotpové prvky a minerály, fluor, draslík a dalšá látky. Voní proto, že obsahuje i éterické oleje. I ty společně s dalšími látkami v černém čaji působí na naši nervovou soustavu.
Černý čaj je hned po zeleném můj nejoblíbenější. Jenže už ho moc nepiji, protože když ho vypijete moc, tak si pár dní nedojdete na záchod :D

Mrkvová šťáva - Mrkvička je zdravá, posiluje imunitní systém a lépe se po ní vidí. Obsahuje betakaroten a vitamin A. Mrkev je jednoznačně pozitivní rostlina, která může člověku pomoci třeba proti infekcím, vředům, otokům a poruchám tlustého střeva.
K tomu ani není co dodat. Prostě mrkvová šťáva je fantastická. Jak na chuť, tak i na náš organismus.

Jablečný ocet - Je sice málo rozšířený a ještě míň oblíbený, ale pomáhá proti stresu, nadváze a také dalším libůstkám lidí. Je vyráběný obyčejným kvašením čerstvých jablek. Poporuje spalování tuků v organismu a také činnost střev. Je bohatý na minerály a mí nízký obsah cukru, ale i vitaminů. Může pomoci například při průjmových onemocněních, ale i zubnímu kazu, protože působí jako přírodní antiseptikum.
Hups, tak ten jsem ještě nepila. I když možná ano, ale nevzpomínám si. :D

Rajčatová šťáva - Rajská jablíčka obsahují lypokén a ten na oplátku v lidském těle působí proti epidemii moderní doby - ultrafialovému záření. Snižuje též riziko rakoviny prostaty a rakoviny prsu. Rajčátka jsou zdravá i proto, že obsahují vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu.
Zatím jsem pila jenom račatová džus, ale to se nedalo :D Nevím, co to bylo za značku, ale nechutnalo mi to. Ale domácí rajčatovou šťávu bych si někdy mohla udělat. Rajčata jsou jedna z mála potravin, které máme doma pořád.

Červená řepa - Obsahuje minerály jako hořčík a měď, podporuje vylučování cholesterolu a odpadních látek z organismu, má tedy očistné účinky a pomáhá proti chudokrevnosti. Byla prý používána i pro zlepšení vizuálních vlastností děvčat, protože podporuje lesk a pružnost vlasů i pokožky.
Červenou řepu mám ráda, ale jako jídlo. V tekutém stavu jsem jí ještě neměla, ale asi v tom nebude moc velký rozdíl. Prostě řepa, zdravá a chutná řepa. J

Pomerančový džus - Pomerančová a obecně jakákoliv citrusová šťáva je prevencí proti nachlazení. A hlavně je hrozně dobrá, ne?

Zázvorová voda - Obsahuje betakaroten a prvky jako železo, vápník, hořčík, zinek a další. Zázvorová voda prý pomáhá nejistým cestovatelům proti nevolnosti (to by se hodilo třeba mně :D), ale i alergiím, astmatu a migréně.
Tak tu jsem stoprocentně ještě nepila. Maximálně tak zázvorový čaj, ale že bych pila studenou zázvorovou vodu? To si nějak nedovedu představit. :D Pili jste to někdo? A jak to chutná?

Káva - Je to jedna z nejdiskutovanějších a přitom tak rozšířených českých pochutin. Kofein má nesporně i svoje pozitivní účinky. Působí například proti zužování cév a vzniku trombocytů. Káva působí i proti zápachu z úst, což se vždycky hodí. :D
O prázdninách jsem si jedno ráno dala překapávanéo turka a od té doby ho musím pít každý den. Hrozně mi chutná. Jenom tak, bez mléke a cukru. Prostě černá kávačika ke snídani a hned je mi líp. J

Kvas - Tento nápoj u nás na rozdíl třeba od Slovenska téměř vůbec neznáme. A přitom obsahuje řadu minerálních látek, vlákniny a vitaminů. Podporuje střevní mikroflóru a působí i na pokožku.
O tomhle slyším úplně poprvé v životě. Máte s tím někdo nějakou zkušenost?

To byl dnešní článek. Doufám, že jsou tam všechny a na žádný jsem nezapomněla. Snad jste se dozvěděli nějaké nové informace a v něčem vám to pomohlo. Třeba se teď vaše pitní menu, nebo jak to nazvat, trochu rozšíří a nějaký z těchto nápojů si občas dáte. Jen vám to prospěje. I já asi udělám malé změny a některé z nich vyzkouším.
Informace jsem čerpala ze strakonického deníku. No, vlastně jsem to skoro celé opsala, jen jsem občas vyměnila nějaké to slovo a přidala si třeba něco svého :D Autor tam buď není napsaný a nebo jsem ho odstřihla, to bohužel nevím. :D Takže kdyby si tohle náhodou přečetl, tak se omlouvám za to, že tady není uvedené jeho jméno.

Tak se přiznejte. Co jste věděli a nevěděli? A které z těchto všech nápojů pijete a kterým se naopak vyhýbáte?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za každý váš komentář i návštěvu. Velmi si toho cením :)