Je úplně jedno, do jakého obalu je
čokoláda zabalena. Jestli je to tabulka, pralinka, čokoládové figurky
nebo lanýže. Záleží na to, z čeho je vyrobena. Pokud převažuje rostlinný
tuk, nemůže být o čokoládě řeč. Náhražky čokolády se nejčastěji
používají pro vánoční kolekce, které, přiznejme si to, většina z nás
zbožňuje. Alespoň já. Jak se ale nenapálit a vybrat si dobrou a kvalitní
čokošku? Stačí si jen přečíst složení...
Njedříve se podíváme na krátkou historii čokolády:
Horký
nápoj z čokolády začali jako první pít Mayové a Aztékové ve Střední
Americe už kolem roku 600. Do Evropy nápoj dovezl Fernando Cortéz v roce
1527. Rychle si go oblíbil španělský královský dvůr, ze kterého se
dostal do Paříže aq poté do celé Evropy. Evropané si však nápoj
doslazovali. S lískovými oříšky čokoládu poprvé smíchali v roce 1830 ve
Švýcarsku. První hořká tabulkoá čokoláda se objevila v roce 1847 v
Anglii, mléčná ještě o 28 let později ve Švýcarsku. První pralinka, tedy
plněná čokoláda vznikla ve Švýcarsku v roce 1913.
Kakaovník:
Je
to strom, který roste v tropických deštých pralesích v Africe, Jižní
Americe, Indonésii, Karibiku a Tichomoří. V 80 procentech se k výrobě
čokolády používá strom Forastero. Nejcennější jsou boby ze stromu
Criollo.
Výroba:
Kakaové
boby se nejdříve usuší, rozdrtí, upraží a rozemelou. Vytvoří se kakaová
hmota, která se smíchá s tukem, cukrem, případně dalšími přísadami.
Všechny přísady se rozetřou na válcích, v průběhu tzv. konšování, kdy
čokoláda získává svou chuť, se hmota po dobu 2 až 72 hodin šlehá při
teplotě 50 až 65°C. Poté se temperuje a lisuje do forem. Až na konci se
čokoláda chladí, tak ztuhne do finální podoby.
Trendy:
Čokoláda
se dnes kombinuje s netradičními chutěmi. Kromě čokolády se solí nebo
chilli začínají v restauracích nabízet kuře na čokoládě nebo vepřové
maso přelité čokoládou. V Americe se hodně jí čokoláda s příchutí wasabi
nebo slaniny. Je jen otázkou, kdy se tyto příchutě dostanou i k nám.
Čokoláda
se dá dobře párovat s vínem, destiláty nebo kávou. Kromě kvalitních
nápojů je potřeba i kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa.
2,2 bilionu korun - to je hodnota celosvětového trhu s čokoládou, největší podíl má západní Evropa (32%).
Spotřeba čokolády (osoba za rok):
Švýcarsko - 10,51kg
Norsko - 9,44kg
Velká Británie - 9,40kg
Německo - 9,31kg
Švédsko - 8,11kg
Česká republika - cca 6kg
Pořád
ale existují země, kde se čokoláda moc neujala. Například jeden Číňan
sní průměrně jen 100g čokolády ročně. Oproti takovým Švýcarům je to
žalostně málo. Vlastně i oproti nám. I my se, jak vidíte, v papkání
čokolády docela činíme. Jsme hned na 6. místě!
A jak to tedy u nás s čokoládou je?
Ročně
se u nás sní 60 000 tun čokolády a to je celkem dost. Jednou týdně
čokoládu jí 30% Čechů, 25% několikrát týdně (k těm patřím já :D).
10% preferuje netradiční chutě (bio, ručně vyráběná,...)
30% preferuje mléčnou čokoládu
20% preferuje hořkou čokoládu
30% preferuje čokoládu s přísadami
10% preferuje bílou čokoládu
12% Čechů při výběru čokolády hledí na cenu.
Nejoblíbenější je u nás mléčná čokoláda, s oříšky, mandlemi a ovocem.
A teď se vrhneme na druhy čokolád, kterými můžeme potěšit své mlsné jazýčky.
Hořká:
Obsahuje
kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Musí obsahovat minimálně 35%
kakaové sušiny a 18% kakaového másla. Pokud tohle nesplňuje, NENÍ to
hořká čokoláda. Kavlitní hořká čokoška obsahuje nad 50% sušiny.
Mléčná:
Obsahuje
kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr a sušené nebo kondenzované mléko.
Musí obsahovat nejméně 14% mléčné sušiny a 25% kakaové sušiny.
Bílá:
Obsahuje
kakaové máslo, cukr a sušené nebo kondenzované mléko. Není klasickou
čokoládou, protože neobsahuje kakao. Měla by ae obsahovat minimálně 20%
kakaového másla a 14% mléčné sušiny.
Čokoládové fondue:
Oblíbená
pochoutka, kdy se hořká čokoláda rozpustí s cukrem a mlékem nebo
smetanou, zahřívá se nad svíčkou a namáčí se do ní různé druhy ovoce.
Například jahody, ananas nebo jablka.
Ochucená (čokoláda s přísadami):
Hořká,
mléčná nebo bílá čokoláda doplněná jinou chutí (káva, mentol, jogurt,
pomeranč, banán, karamel, jahoda, alkohol, chilli, zázvor, skořice
kradamon a ještě spousta dalších).
Pralinka:
Plněný
čokoládový bonbon. Náplň může být čokoládová, nugátová, karamelová,
marcipánová, ovocná nebo alkoholová. Čokoláda ale musí představovat
nejméně 25% celkové hmotnosti bonbónů.
Na
internetu je tolik nádhernejch obrázků čokoládových bonbónů, že jsem
absolutně vůbec nevěděla, které mám vybrat, tak je jich tu trochu víc,
no :D Sepsání tohohle článku je hotové utrpení! Zkuste se hodinu koukat
na obrázky čokolády a přesto si jí pak nedát! Jsem dobrá, co? :D
(Má láska :33)
Čokoládové náhražky:
Tzv.
čokoládová pochoutka obsahuje kakaový prášek, rostlinný tuk a cukr.
Protože neobsahuje kakaovou sušinu, není čokoládou. Často kakaového
prášku obsahuje jen 5 až 10%, někdy se místo něj používá karoboý prášek.
Karob je plod stromu, který se nazývá rohovník, neobsahuje kofein a má
nasládlou chuť. V porovnání s kakaem obsahuje méně tuku, v Chorvatsku se
z něj vyrábí pálenka. Protože tyto náhražky nejsou z pravé čokolády,
jsou levnější a tudíž je lidé docela kupují. I když podle mého názoru je
to odporné. Já jsem tyhle pochoutky vždcky nesnášela a vždycky nesnášet
budu. To si raději koupím nějakou předraženou čokoládu, protože to
aspoň čokoláda je.
Článek není z mé hlavy, samozřejmě. Stejně, jako jsem psala těch 20 nejzdravějších nápojů na světě, je i tohle skoro doslova opsané ze Strakonického deníku. Tenhle článek se mi tam tak líbil, že jsem neodolala a sepsala ho sem i pro vás, abyste si to taky mohli přečíst. Nejspíš většinu z toho už víte, ale třeba jste se dozvěděli i něco nového. Snad se vám tyhle čokoládové informace líbily. Mám doma ještě několik výstřižků o jídle, které plánuji sepsat, protože jsem nějak moc líná to hledat na internetu, když v těch novinách je to tak pěkně stručně a srozumitelně sepsané. Takže já jsem jen doplnila pár větiček a našla obrázky. A přepsala to, toť celá moje práce :D
Infografika:Deník/David Valenta
O
čokoládě mám v plánu více článků, protože to je podle mě téma, které se
může řešit pořád, všechny zajímá a nikdy neomrzí :D Pro dnešek to
myslím ale úplně stačí, ale někdy určitě očekávejte nějaký další
"čokoládový" článek. O čokoládě se toho dá napsat moooc a já bych
dokázala napsat klidně i sloh o tom, jak se Milka Triolada rozpouští na
jazyku a způsobí vám takovou chuťovou explozi v puse, že se z toho
člověk cítí až zdrogovaně :D
Já prostě miluju čokoládu... :))
Zdroje obrázků:
http://www.vitalia.cz/clanky/sediva-cokolada-neni-vadna-jen-kvete/
http://www.drkresanek.sk/atlas-bylinka/kakaovnik-obycajny
http://ekonomika.idnes.cz/cena-kakaa-prekonala-tricetilety-rekord-f0q-/eko-zahranicni.aspx?c=A091216_181210_eko-zahranicni_spi
http://ihned.cz/c4-10070850-60168700-000000_pdadetail-mladi-cokolatieri-z-hradce-vyroba-prave-cokolady-uzivi-vice-nadsencu-nez-jsme-my
http://infoocokolade.sweb.cz/vyroba.htm
http://tamarindandthyme.wordpress.com/2012/05/08/lindt-and-jun-tanaka-at-pearl/
http://news.distractify.com/rachel-oakley/10-foods-broken-heart/?v=1
http://zena.centrum.cz/deti/zajimavosti/fotogalerie/foto/500396/?cid=755417
http://globedia.com/comiendo-chocolate-sanamente
http://www.kurivo-online.cz/Aroma-Inawera-ostatni-c37_148_2.htm
http://www.ourstate.com/oatmeal-cranberry-white-chocolate-cookies/
http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/dorty-kolace-cukrovi/jak-pripravit-cokoladove-fondue/
http://www.cokoladaprofirmy.cz/
http://gateau-patisserie-marocain.marocfetes.com/marocfetes-chocolat.htm
http://www.topbusinessfans.com/cs/clanek/clanky/bonbon-ceske-rucne-vyrabene-pralinky-a-sladkosti-petra-kovandova-majitelka-firmy.html
http://www.dama.cz/sex-a-vztahy/pozor-na-mikulase-bez-cokolady-9833
blog.cz má už poslední rok pořád nějaký problém, tak jsem ráda, že jsi prošla na blogspot.cz a vše snad bude v pořádku! :)) já mám nejrači bílou a hořkou čokoládu :3
OdpovědětVymazatNa čokoládě ujíždím, nejvíce na mléčné, nejlépe s nějakými ořechy. Doporučuji zkusit tu od Janka. Lenka
OdpovědětVymazat