sobota 28. února 2015

Jak si vybrat tu správnou a kvalitní čokoládu?


Je úplně jedno, do jakého obalu je čokoláda zabalena. Jestli je to tabulka, pralinka, čokoládové figurky nebo lanýže. Záleží na to, z čeho je vyrobena. Pokud převažuje rostlinný tuk, nemůže být o čokoládě řeč. Náhražky čokolády se nejčastěji používají pro vánoční kolekce, které, přiznejme si to, většina z nás zbožňuje. Alespoň já. Jak se ale nenapálit a vybrat si dobrou a kvalitní čokošku? Stačí si jen přečíst složení...



Njedříve se podíváme na krátkou historii čokolády:
Horký nápoj z čokolády začali jako první pít Mayové a Aztékové ve Střední Americe už kolem roku 600. Do Evropy nápoj dovezl Fernando Cortéz v roce 1527. Rychle si go oblíbil španělský královský dvůr, ze kterého se dostal do Paříže aq poté do celé Evropy. Evropané si však nápoj doslazovali. S lískovými oříšky čokoládu poprvé smíchali v roce 1830 ve Švýcarsku. První hořká tabulkoá čokoláda se objevila v roce 1847 v Anglii, mléčná ještě o 28 let později ve Švýcarsku. První pralinka, tedy plněná čokoláda vznikla ve Švýcarsku v roce 1913.

Kakaovník:
Je to strom, který roste v tropických deštých pralesích v Africe, Jižní Americe, Indonésii, Karibiku a Tichomoří. V 80 procentech se k výrobě čokolády používá strom Forastero. Nejcennější jsou boby ze stromu Criollo.



Výroba:
Kakaové boby se nejdříve usuší, rozdrtí, upraží a rozemelou. Vytvoří se kakaová hmota, která se smíchá s tukem, cukrem, případně dalšími přísadami. Všechny přísady se rozetřou na válcích, v průběhu tzv. konšování, kdy čokoláda získává svou chuť, se hmota po dobu 2 až 72 hodin šlehá při teplotě 50 až 65°C. Poté se temperuje a lisuje do forem. Až na konci se čokoláda chladí, tak ztuhne do finální podoby.
  
Kakaové boby. Ilustrační foto.

 konšování

cokolada Jordis IITrendy:
Čokoláda se dnes kombinuje s netradičními chutěmi. Kromě čokolády se solí nebo chilli začínají v restauracích nabízet kuře na čokoládě nebo vepřové maso přelité čokoládou. V Americe se hodně jí čokoláda s příchutí wasabi nebo slaniny. Je jen otázkou, kdy se tyto příchutě dostanou i k nám.
Čokoláda se dá dobře párovat s vínem, destiláty nebo kávou. Kromě kvalitních nápojů je potřeba i kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa.
The New Range

2,2 bilionu korun - to je hodnota celosvětového trhu s čokoládou, největší podíl má západní Evropa (32%).

Spotřeba čokolády (osoba za rok):
Švýcarsko - 10,51kg
Norsko - 9,44kg
Velká Británie - 9,40kg
Německo - 9,31kg
Švédsko - 8,11kg
Česká republika - cca 6kg

Pořád ale existují země, kde se čokoláda moc neujala. Například jeden Číňan sní průměrně jen 100g čokolády ročně. Oproti takovým Švýcarům je to žalostně málo. Vlastně i oproti nám. I my se, jak vidíte, v papkání čokolády docela činíme. Jsme hned na 6. místě!


A jak to tedy u nás s čokoládou je?
Ročně se u nás sní 60 000 tun čokolády a to je celkem dost. Jednou týdně čokoládu jí 30% Čechů, 25% několikrát týdně (k těm patřím já :D).
10% preferuje netradiční chutě (bio, ručně vyráběná,...)
30% preferuje mléčnou čokoládu
20% preferuje hořkou čokoládu
30% preferuje čokoládu s přísadami
10% preferuje bílou čokoládu

12% Čechů při výběru čokolády hledí na cenu.
Nejoblíbenější je u nás mléčná čokoláda, s oříšky, mandlemi a ovocem.

A teď se vrhneme na druhy čokolád, kterými můžeme potěšit své mlsné jazýčky.

Hořká:
Obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr. Musí obsahovat minimálně 35% kakaové sušiny a 18% kakaového másla. Pokud tohle nesplňuje, NENÍ to hořká čokoláda. Kavlitní hořká čokoška obsahuje nad 50% sušiny.



Mléčná:
Obsahuje kakaovou hmotu, kakaové máslo, cukr a sušené nebo kondenzované mléko. Musí obsahovat nejméně 14% mléčné sušiny a 25% kakaové sušiny.



Bílá:
Obsahuje kakaové máslo, cukr a sušené nebo kondenzované mléko. Není klasickou čokoládou, protože neobsahuje kakao. Měla by ae obsahovat minimálně 20% kakaového másla a 14% mléčné sušiny.


white chocolate

Čokoládové fondue:
Oblíbená pochoutka, kdy se hořká čokoláda rozpustí s cukrem a mlékem nebo smetanou, zahřívá se nad svíčkou a namáčí se do ní různé druhy ovoce. Například jahody, ananas nebo jablka.

čokoládové fondue

Ochucená (čokoláda s přísadami):
Hořká, mléčná nebo bílá čokoláda doplněná jinou chutí (káva, mentol, jogurt, pomeranč, banán, karamel, jahoda, alkohol, chilli, zázvor, skořice kradamon a ještě spousta dalších).

Čokoláda pro firmy - tabulková čokoláda

Pralinka:
Plněný čokoládový bonbon. Náplň může být čokoládová, nugátová, karamelová, marcipánová, ovocná nebo alkoholová. Čokoláda ale musí představovat nejméně 25% celkové hmotnosti bonbónů.
Na internetu je tolik nádhernejch obrázků čokoládových bonbónů, že jsem absolutně vůbec nevěděla, které mám vybrat, tak je jich tu trochu víc, no :D Sepsání tohohle článku je hotové utrpení! Zkuste se hodinu koukat na obrázky čokolády a přesto si jí pak nedát! Jsem dobrá, co? :D
marocfetes gateau marocain : Ghriba aux amandes
 marocfetes gateau marocain : Corne aux noix
 marocfetes gateau marocain : Corne de gazelle

bonbon_pralinky_580_580

(Má láska :33)

Čokoládové náhražky:
Tzv. čokoládová pochoutka obsahuje kakaový prášek, rostlinný tuk a cukr. Protože neobsahuje kakaovou sušinu, není čokoládou. Často kakaového prášku obsahuje jen 5 až 10%, někdy se místo něj používá karoboý prášek. Karob je plod stromu, který se nazývá rohovník, neobsahuje kofein a má nasládlou chuť. V porovnání s kakaem obsahuje méně tuku, v Chorvatsku se z něj vyrábí pálenka. Protože tyto náhražky nejsou z pravé čokolády, jsou levnější a tudíž je lidé docela kupují. I když podle mého názoru je to odporné. Já jsem tyhle pochoutky vždcky nesnášela a vždycky nesnášet budu. To si raději koupím nějakou předraženou čokoládu, protože to aspoň čokoláda je.












 Článek není z mé hlavy, samozřejmě. Stejně, jako jsem psala těch 20 nejzdravějších nápojů na světě, je i tohle skoro doslova opsané ze Strakonického deníku. Tenhle článek se mi tam tak líbil, že jsem neodolala a sepsala ho sem i pro vás, abyste si to taky mohli přečíst. Nejspíš většinu z toho už víte, ale třeba jste se dozvěděli i něco nového. Snad se vám tyhle čokoládové informace líbily. Mám doma ještě několik výstřižků o jídle, které plánuji sepsat, protože jsem nějak moc líná to hledat na internetu, když v těch novinách je to tak pěkně stručně a srozumitelně sepsané. Takže já jsem jen doplnila pár větiček a našla obrázky. A přepsala to, toť celá moje práce :D
Infografika:Deník/David Valenta

O čokoládě mám v plánu více článků, protože to je podle mě téma, které se může řešit pořád, všechny zajímá a nikdy neomrzí :D Pro dnešek to myslím ale úplně stačí, ale někdy určitě očekávejte nějaký další "čokoládový" článek. O čokoládě se toho dá napsat moooc a já bych dokázala napsat klidně i sloh o tom, jak se Milka Triolada rozpouští na jazyku a způsobí vám takovou chuťovou explozi v puse, že se z toho člověk cítí až zdrogovaně :D
Já prostě miluju čokoládu... :))


Zdroje obrázků:
http://www.vitalia.cz/clanky/sediva-cokolada-neni-vadna-jen-kvete/
http://www.drkresanek.sk/atlas-bylinka/kakaovnik-obycajny
http://ekonomika.idnes.cz/cena-kakaa-prekonala-tricetilety-rekord-f0q-/eko-zahranicni.aspx?c=A091216_181210_eko-zahranicni_spi
http://ihned.cz/c4-10070850-60168700-000000_pdadetail-mladi-cokolatieri-z-hradce-vyroba-prave-cokolady-uzivi-vice-nadsencu-nez-jsme-my
http://infoocokolade.sweb.cz/vyroba.htm
http://tamarindandthyme.wordpress.com/2012/05/08/lindt-and-jun-tanaka-at-pearl/
http://news.distractify.com/rachel-oakley/10-foods-broken-heart/?v=1
http://zena.centrum.cz/deti/zajimavosti/fotogalerie/foto/500396/?cid=755417
http://globedia.com/comiendo-chocolate-sanamente
http://www.kurivo-online.cz/Aroma-Inawera-ostatni-c37_148_2.htm
http://www.ourstate.com/oatmeal-cranberry-white-chocolate-cookies/
http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/dorty-kolace-cukrovi/jak-pripravit-cokoladove-fondue/
http://www.cokoladaprofirmy.cz/
http://gateau-patisserie-marocain.marocfetes.com/marocfetes-chocolat.htm
http://www.topbusinessfans.com/cs/clanek/clanky/bonbon-ceske-rucne-vyrabene-pralinky-a-sladkosti-petra-kovandova-majitelka-firmy.html
http://www.dama.cz/sex-a-vztahy/pozor-na-mikulase-bez-cokolady-9833


2 komentáře:

  1. blog.cz má už poslední rok pořád nějaký problém, tak jsem ráda, že jsi prošla na blogspot.cz a vše snad bude v pořádku! :)) já mám nejrači bílou a hořkou čokoládu :3

    OdpovědětVymazat
  2. Na čokoládě ujíždím, nejvíce na mléčné, nejlépe s nějakými ořechy. Doporučuji zkusit tu od Janka. Lenka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za každý váš komentář i návštěvu. Velmi si toho cením :)