neděle 1. března 2015

Vaječňáková vanilková buchtička


Původně to ani vaječňáková buchta být neměla, ale opravdu to tak nakonec chutnalo. Recept je jednoduchý, rychlý a a vážnš moc dobrý. Těsto chutná podobně jako piškot, ale buchtička se mi líbí víc :D Vaječňák patří k Vánocům i k Silvestru, takže až na něj dostanete chuť, můžete si ho udělat místo tekutého v pevném provedení :D I když..ta tekutější verze je samozřejmě lepší, to nemůžu popřít :D Ale zakousnout si k tomu vaječňákovou buchtičku by nemuselo být špatné, ne? Zdravá sice není, ale o Vánocích se to nepočítá ;D

Proč já vždycky peču až když je tma..? :D


Suroviny:
3 vejce
2 PL olivového oleje
1/2 hrnku vlažné vody
150g krupicového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
2 balíčky vanilkového pudinku
300g hladké mouky
1/3 (asi 100 ml) rumu
2 PL kokosu

Postup:
Nejdříve oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme tuhý sníh, který dáme prozatím do lednice. Ke žloutkům přidáme olej, vodu a krupicový cukr smíchaný s vanilkovými. Všechno to dobře promícháme a poté přidáme oba pudinkové prášky. Vzniklou směs důkladně promícháme a prošleháme šlehačem, aby nám zmizely hrudky. Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně přidáváme do těsta. Do směsi pak opatrně přimícháme rum a nakonec kokos. Potom důkladně a opatrně vmícháme ušlehaný sníh. Těsto vylijeme na vysypaný plech a pečeme při 180°C 15 minut, pak ještě dopékáme 5 minut při 100°C.


Jeden kousek byl součástí mojí veelké snídaně :)

A nejlepší je ještě teplý, chvíli po vytažení z trouby! Já ho sice chutnala až druhý den, ale věřím slovu svojí maminky :D
Více fotek bohužel nemám, nějak jsem na to pozapomněla, ale nevadí. Až si ho upečete, sami uvidíte, jak krásně vypadá a jak nádherně voní :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za každý váš komentář i návštěvu. Velmi si toho cením :)